Kunsten å designe en stue: Ideer, tips og inspirasjon

Camel velvet sofa

Slik kan du planlegge og innrede stuen din

Enten du drømmer om et helt nytt design eller ønsker en rask løsning, kan en fornying av stuen gi en rekke fordeler — ut over at vil se ut som den kom rett fra et interiørmagasin. En godt innredet stue som samsvarer med livsstilen din vil ikke bare fungere som et stilig og effektivt rom. Den kan fungere som en oase som reduserer stress, gir påfyll av energi til kropp og sinn og styrker sosiale forbindelser. Alt som trengs er litt planlegging og en heftig dose inspirasjon!

 
Living room

Still det Store Spørsmålet

Før du starter innredningseventyret i stuen, spør deg selv: «Hvordan vil jeg bruke tiden min i dette rommet?» Dette nøkkelspørsmålet vil ikke bare hjelpe deg å bestemme hva rommet trenger for å fungere, men også hvilken følelse det skal fremkalle. Ved å ha det funksjonelle behovet for stuen i tankene, vil de videre beslutningene du tar for innredningen påvirkes av dette. Dette enkle spørsmålet kan utgjøre forskjellen mellom et middelmådig interiør og drømmestuen.

Footstool storage

Glem uttrykket «en størrelse passer for alle»

Noen elementer å vurdere for stuen: sitteplasser, bord, belysning, veggdekorasjoner — ja, det var det! Vi er klar over listen er vag, men det å innrede en stue vil ikke si at en stil passer alle. En stor stue kan dra nytte av den romslige størrelsen og de ekstra sitteplassene som en modulsofa gir, mens et mindre oppholdsrom kan føles mer komfortabelt med en koselig lenestol og et par fotskamler. Når du har identifisert stuens funksjon, vil det bli tydeligere hva du bør møblere rommet med.

Fire hemmeligheter til en perfekt innredning

Ved hjelp av noen enkle spørsmål kan du slippe å gjette hvilke møbler du skal innrede stuen med:

Mål: Hvor passer det å ha møbler, og vil de passe?

Naturlig flyt: Er det noe som hindrer flyten? Kan man enkelt forflytte seg inn, ut og rundt i stuen uten å forstyrre andre? 

Fokuspunkt: Hva skal være stuens fokuspunkt? (Peis, TV, vindu osv.)

Formål: Hva er stuens viktigste formål? Å være et sosialt rom? Vurder en samling av sitteplasser rundt et sentralt punkt, for eksempel et salongbord.  Foretrekker du å få med deg favorittprogrammene dine? Prøv å sørge for at de fleste eller alle sitteplassene i rommet har god utsikt til TV-en — en metode som også fungerer godt for boliger som ønsker å rette fokus mot et utsiktsvindu. Har du mer behov for å slappe av? Ubrukt hjørneplass kan bli kjærkommen plass til en sjeselong og et lite endebord.

 
Coffee table with storage

Den ultimate designhemmeligheten

Ikke engang den beste innredningen vil være immun mot rot. Mer tradisjonelle løsninger som TV-er, konsollbord og bokhyller kan være flott for å få ryddet bort ting, men glem ikke å tenke utenfor boksen. Fotskamler er et enkelt tillegg til enhver stue. De gir ikke bare ekstra oppbevaringsplass, men også sitteplasser. I tillegg finnes det andre multifunksjonelle møbler, som for eksempel salongbord med foldeplater. Er ikke rot et problem? Vi tar av oss hatten for deg! Ulike oppbevaringsløsninger kan likevel være verdt å vurdere, ettersom de gir komfortable muligheter til å ha for eksempel ekstra tepper og puter i nærheten.

TV eller ikke TV ...

 

... det er spørsmålet. Dagene hvor TV-en fjernes til fordel for formell estetikk er over. Men hvordan plasserer du TV-en i stuen slik at den ikke er i konstant fokus? Du kan skjule den i et TV-kabinett eller til og med kjøpe en modell som forvandles til et speil når den er slått av. Dersom flatskjermens utseende ikke er et problem kan du vurdere å plassere den på veggen for å spare plass, eller bruke et konsollbord eller et TV-møbel for å skape litt ekstra stil og oppbevaring. 

 
Blue, purple and yellow cushions

Si det med farger

Fargene kontrollerer ikke bare hvordan stuen ser ut, de påvirker også hvordan den vil føles. Så, hvilken farge skal du male stuen i? Rike og mørke farger kan føles tunge og dramatiske, mens mykere pastellfarger kan ha en avslappende effekt — og så har vi de lyse, dristige, som har en tendens til å fylle et rom med energi. Dersom du elsker tanken på å tilføre et innslag av farge i stuen, men ikke er helt sikker på om du vil male veggene i en prangende fargetone, kan du vurdere å gi møbler eller tilbehør farge. Begge kan fylle et rom med farge, men har mindre sjanse for å virke overveldende i interiøret.

Wall system for storage

Lys opp

Naturlig belysning vil alltid være foretrukket, men det betyr ikke at kunstig belysning ikke fortjener sin tid i rampelyset. Hovedbelysningen bør stå i stil med interiøret og lyse opp mesteparten av rommet, mens den sekundære belysningen, som for eksempel lamper, spotlights og stearinlys, bør fokusere på å lyse opp mørke hjørner og skape stemning.

Hvordan innrede en liten stue

Innredning av stuer i enhver størrelse kan være litt av en anstrengelse, men små plasser skaper ofte en rekke spesielle utfordringer. Med ideer og inspirasjon fra oss når det gjelder små stuer kan forvandle enhver stue fra trang til koselig på et blunk!  

 
Living room

Bruk maling riktig

Skal vedde på du trodde at vi skulle si hvitt. Mens hvitt er et fantastisk fargevalg som kan gjøre at et rom ser større ut ved å skape en illusjon av plass, kan mørke farger i mindre områder også fungere ved at det skaper et lag av dybde. Dersom du velger å gå for en mørkere nyanse, bare sørg for at du lager kontraster med lyse veggdekorasjoner og tilstrekkelig belysning.

Rugs and coffee tables

Go Big eller Go Home

Tepper kan tilføre rommet et ekstra løft av stil, hygge eller farge, i tillegg til at de er spesielt egnet til tregulv eller laminat — som til tider kan føles og ha et litt kaldt utseende. Sørg bare for at du i en liten stue velger en større modell, som samtidig er liten nok til å bli plassert minst 30 cm fra veggen. Dersom det eneste som er tilgjengelig er en rekke små tepper, så er det best uten teppe. Hva med mønster? Ensfarget er ideelt, men har du lyst på mønster så prøv å gå for et større print som ikke er altfor urolig — tenk sikksakk eller andre geometriske mønstre.

Gå lavt

En lav møblering er en forretningshemmelighet som kan forvandle en liten stue fra klaustrofobisk til romslig. Ved å tillate tilstrekkelig takhøyde skaper du en illusjon av mer plass. Dette tipset gjelder også for gulvplassen, så du bør kanskje vurdere å heve TV-en ved å montere den på veggen, eller et TV-stativ.

White fabric sofa
Leather arm chair

Praktiske sitteplasser

Den koselige stuen din har kanskje ikke plass til en stor modulsofa, men det betyr ikke at du må spare på sitteplassene. Krakker og puffer skaper utmerkede sitteplasser og tar opp lite plass. Hvis du går for et moderne og ungdommelig uttrykk, kan du til og med innlemme noen morsomme gulvpuffer.

Lamp and accessories

La det bli lys

Det beste du kan gjøre for en liten stue, uansett budsjett, er å sikre at den har nok belysning. Enten det betyr å bytte ut hovedbelysningen med en multipære-modell og legge til noen lamper for å eliminere mørke hjørner, eller bare bytte til lysere pærer, vil den lille stuen ha nytte av en dose ekstra belysning.

Inspirerende ideer for innredning av stuen

 

Du vet hvilken stemning du ønsker, og forstår hvordan du kan får mest mulig ut av plassen på stuen, men hvordan kan du få til den spesifikke stilen? 

Moderne: Minimalistisk dekor, skarpe linjer, en nøytral eller jordnær fargepalett — denne typen interiør er sparsom med bruken av sterke farger, og vanligvis kun for å skape et mindre fokuspunkt. Møbler i denne stilen har generelt et minimalistisk utseende med rette kanter og nøytrale farger.
 

Industriell: Tre, metaller, betong, synlig murstein — industriell stil handler om å omfavne materialene i sin rå, ufullkomne form. Du vil ofte se denne stilen i boliger som er bygget i tidligere industriområder, med møbler i gjenvunnet tre, ben i metall og bordplater i betong. 

Romantisk: Myke farger, blomster, tekstiler i plysj — det å omfavne romantisk design handler om å skape en feminin følelse. Møbler som kompletterer denne stilen kan ha pastellfarger, møbeltrekk i fløyel og myke kurver. 

Moderne: Rene linjer, sølvfargede metalloverflater og organiske former. Moderne design er alltid i utvikling, basert på dagens trender. Dersom du er ute etter møbler i denne stilen, kan du se etter møbler med detaljer i sølv eller krom og høyglansede overflater. 

Eklektisk: En kombinasjon av ulike stiler og tidsperioder. Eklektisk design kan lett bli kaotisk, men hvis den er godt gjennomført har den tonnevis av personlighet og sjarm. Møbler i denne stilen kan være hva som helst.

 

Bestill et møte

Fortsatt litt forvirret om hvilken design som er den beste for stuen din? Vi er alltid her for å hjelpe! Bestill en konsultasjon med en av våre interiørdesignere i dag. 

 
Bestill et møte

Få gratis tips fra en interiørarkitekt

Restyling kan være utfordrende, og det er mange små og store avgjørelser som må tas. Få gratis tips og sørg for at visjonen din blir virkelighet på den aller vakreste måten.

Se mer

Besøk oss

Se. Kjenn på. Sitt. Slapp av. Besøk oss i våre butikker, kjenn på materialene, prøv ut alle møblene, og la vårt talentfulle butikkpersonale hjelpe deg med å finne de riktige møblene for deg.

Finn butikk
PRO1B