Det beste spisestuedesignet: Ideer, tips og inspirasjon

Spisestuen fortjener like mye oppmerksomhet som alle andre rom i hjemmet ditt, uansett om du bruker den hver dag, eller kun til spesielle anledninger. Det er tross alt et av de beste stedene å tilbringe tid sammen med familie og venner, og det riktige designen kan gjøre hjemmet ditt mer praktisk, funksjonelt, og stilig.

Vi forstår at spisestuer er langt i fra «et-design-passer-alle», og at det kan være en utfordring å skape ett som passer smaken og designvisjonen din. Men med den riktige planleggingen, kunnskapen og inspirasjonen er det lettere enn du tror!

Dining room with the Adelaide dining chair
Vienna dining chair with swivel

Slik kan du planlegge og innrede spisestuen din

Planlegg det
Det første trinnet i planleggingen av spisestuens utseende – eller et hvert rom for den saks skyld – er to enkle spørsmål:

Hva skal denne plassen brukes til? Spising kan være det åpenbare svaret, men tenk litt større. Hvis du har venner som kommer over for en spillkveld, kan et rundt bord passe best.

Hvordan vil jeg at rommet skal føles? Hvis du vil at det skal gi energi, kan du kanskje velge dristig og fargerik kunst på veggene . Vil du at det skal føles avslappende? Dekorere med duftlys, og vurder dimbar belysning.

Start med de tre grunnleggende delene
Alle spisestuer bør ha de tre grunnleggende delene — et bord, stoler, og belysning — men alt annet er avhengig av hvor mye plass du har, og dine egne ønsker. Tilbehør kan være store møbler som skjenk eller skap, eller dekorativt tilbehør som tepper, vaser og kunst på veggene.

Velg et oppsett
De fleste spisestuer har bordet i midten, av to grunner: Det gir best plass for alle stoler å trekkes ut og inn, og det skaper et naturlig, balansert utseende. Men, hjørnebord kan også fungere bra. Bare velg benker langs veggene, i stedet for stoler og sentrere noe av belysningen over bordet, for å opprettholde balansen.

Kom i form

Granada round dining table

Ikke få panikk! Vi snakker ikke om å dra på treningstudioet. Vi tenker på formen på spisebordet. Formen på spisebordet vil ikke bare påvirke estetikken i spisestuen din dramatisk, men det kan påvirke komforten.

Runde

Flott for møblering med hjørnebord, da det ikke er noen skarpe kanter å støte på. Perfekt også for små spisestuer, firkantede rom, og for å gi et rom en mykere estetikk, eller en mer koselig følelse.

Rektangulære

Hvis du vil skape en moderne spisestue, er et rektangulært bord et godt valg. De er tilgjengelige overalt og kantene er rene og slanke. I tillegg kommer de fleste med ileggsplater, som er ideelt for større sammenkomster.

Firkantede

Passer best i firkantede spisestuer. Perfekt for små sammenkomster og for å skape en intim stemning.

Oval

Ligner på rektangulær, men opptar visuelt mindre plass. Det er flott hvis du ønsker å ha flest mulig sitteplasser i et rektangulært rom.

Utforsk vår store spisebord kolleksjon
Dining room
Ceramic table top and the Adelaide dining chair with swivel

Praktiske sitteplasser

Dining room with Vienna dining chairs and Augusta dining table

Planlegging av spisestuen er en tøff jobb, så len deg tilbake og slapp av mens du finner de perfekte stolene. Stolene i spisestuen skal passe stilen din, men de må også være praktiske for all den tiden du skal sitte i dem.

Polstrede

Gir rommet en luksuriøs og koselig følelse, pluss at de er komfortable å sitte på i lengre perioder. Ulempen? De er utsatt for flekker og samler hår fra kjæledyr. Passer best hvis du går for en glamorøs, luksuriøs, eller tradisjonell stil.

Tre

Har en varm estetikk som kan føles som en nærhet til naturen. Flekker er ikke synlige, men kan skrape eller klø. Passer best for land- eller retrostilen.

Plast

Har en ren følelse og er tilgjengelig i mange klare farger. Flott for hjem med barn -eller rotete venner –siden de er lette å rengjøre og flekker ikke er synlige. Passer best i moderne spisestuer.

Armlener eller ikke? Stoler med armlener kan utvilsomt gir ekstra eleganse til spisestuen, men husk på at de krever mer plass,for at det skal være enkelt å sette seg og reise seg fra dem. Dette er grunnen til at de ofte brukes ved bordets ender.

Utforsk vår store spisestoler kolleksjon

Fjern rotet

Oppbevaring bidrar til å skjule rot, og vil bidra til at spisestuen både ser og føles ryddig. I mange spisestuer finnes det vitrineskap og sidebord for oppbevaring, men ikke tenk at du er begrenset til disse alternativene. En stilig kommode er også en flott oppbevaringsløsning, og en hylle utstyrt med kurver kan gjøre underverker for organisering. Har du ikke gulvplass til overs? Tenk vertikalt! Monter noen hyller på veggen eller gå for en skjenk med bein.

Utforsk flere tips for å få det ryddig

Mal som du vil

Fargen du velger for spisestuen din skal belyse stemningen du vil fremkalle, men det aller viktigste er at det er en farge du faktisk liker. Det kan virke lett å kopiere de nyeste fargetrendene, men med mindre du virkelig elsker fargen blir du lei den ganske fort.

En kanarigul kan være akkurat det du trenger for å lyse opp og gi energi til rommet ditt, mens en skoggrønn kan gi rommet dybde og skaper en luksuriøs følelse. Vil du ha noe lekent og ungdommelig? Gå for en myk rosa, eller en grafisk tapet. Eller kanskje du vil ha noe beroligende? En myk grå eller en nyanse av blått er alltid et godt valg.

Dining room

Prøv den enkle løsningen

Før du forvandler spisestuen, kan du prøve å bytte ut noe tilbehør. Å legge til noen planter, henge opp nye gardiner, legge til et teppe, eller bytte ut kunsten på veggen kan ha en enorm innvirkning på rommet. Små tilpasninger strekker seg langt!

Utforsk tilbehørkolleksjonen vår

Hvordan innrede en liten spisestue?

Bare fordi spisestuen din er liten, betyr det ikke at den ikke kan være funksjonell og stilig. Slik får du mest mulig ut av en mindre plass.

Unngå at det føles trangt

Å ha et stort bord i en liten spisestue kan gjøre at det føles lite og trangt. Så hvis du kun av og til trenger mange sitteplasser eller ekstra bordplass, kan et uttrekkbart spisebord være akkurat det du trenger. Bekymret for hvor du skal lagre ileggsplaten ? Vurder et bord der ileggsplaten oppbevares direkte under bordet.

Hvis du synes at både bordet og stolene er problemet, finnes det også sammenleggbare versjoner av begge. Du trenger ikke å velge stil foran plass. Det finnes meget stilige sammenleggbare alternativer på markedet, som er perfekte til å flytte unna når de ikke brukes.

Utforsk de uttrekkbare spisebordene våre

Omfavn flerbruks møbler

Bruker du spisestuen også som arbeidsplass eller kunststudio? Du er absolutt ikke alene. Spisestuer som brukes til mange oppgaver kan være flott, men det kan også være frustrerende når du vil at spisestuen skal se ut som, vel - kun en spisestue. Den beste løsningen for dette er oppbevaring. Du vil skape et rom hvor du enkelt kan sette bort kontorutstyr på slutten av dagen. Du kan gjøre dette med en kommode, noen kurver gjemt under skjenken, eller til og med ved å bruke noen trekasser. Eller hvis du vil ha noe mobilt bør du vurdere en tralle med flere hyller som du enkelt kan trille inn og ut.

Utforsk vårt oppbevaringsutvalg

Velg ut den riktige fargen

Vil du være sikker på at spisestuen føles større? Velg hvitt eller lyse farger! Dette vil skape en illusjon av mer plass i rommet. Farger som fungerer bra for dette er hvite, lyse nyanser av grått, gult og klare blå farger. Men hvis du ikke liker det, og du heller vil ha noe som er mørkere og dypere, kan det gi dybde til rommet å male én vegg i en mørk farge, som igjen også kan få det til å føles større. Hvis du velger en mørk nyanse må du sikre at rommet får inn mye naturlig lys.

Utforsk flere stiltips for hjemmet

Få profesjonelle innspill

Hvis du har et virvar av ideer som du bare ikke kan sortere, så trenger du hjelp til å finne stilen din. Eller kanskje du vil bare ha flere råd om hvordan spisestuen matcher livsstilen din, da kan det være en god idé å snakke med en interiørdesigner.
En interiør designer kan hjelpe deg med mer enn å finne de perfekte oppbevaringsløsningene og fargen du ønsker, men de kan bidra til å sikre at resultatene er alt du håpet på – og mer!
Trenger du noen som kan skape drømmespisestuen sammen med deg? Ta kontakt med en av våre interiørdesignere i dag!

Oppdag vår interiørdesigntjeneste
PRO1A